forum icon

Éjszakai ágybavizelés, beszékelés

Szobatisztaságra nevelés

A kora gyermekkori fejlődés egyik fontos állomása a gyakran rábeszéléssel és büntetéssel kierőszakolt, tudatos kontroll a vizelet- és a székletürítés felett.
Ma már a pszichológusok többsége eg yetért abban, hogy nem szabad túl korán elkezdeni a szoktatást (2 éves kor előtt semmiképp sem), soha nem szabad büntetést alkalmazni, valamint hagyni kell kibontakozni a gyermeknek általában erre az életkorra eső, spontán szobatisztasági igényét.

Ágybavizelés

Ha a gyerek négyéves kora után is bepisil éjjel, orvosi vizsgálat és tanács szükséges. Lehetnek alkati, szervi és lelki okai. Az utóbbi esetben az ágybavizelés egy tünet, mely figyelmezteti a szülőket: „Újra kicsi akarok lenni, hogy oltalmazzatok és pelenkázzatok!”.
Mindenekelőtt keressük meg a kiváltó okokat: sokkot, féltékenységet, megelőző betegségek következményeit és hasonlókat. Ha tisztáztuk ezeket a kérdéseket, akkor először is megpróbálhatjuk a gyerek szeretetteljesebb törődésre, oltalomra való igényét jobban kielégíteni. Hozzunk vissza tudatosan korábbi szokásokat. Eközben próbáljuk meg a napirendjét következetesen és szabályosabban formálni. A kiváltó okról, mint olyanról, az iskoláskor előtt még ne beszéljünk közvetlenül. Azonban a felnőtt igyekezzék megoldani a problémát.
Ha kistestvér született, vagy éppen járni tanul, és ez lenne csökkent figyelmességünk oka, akkor jó, ha az ember a nagyobb gyereket néha az ölébe ülteti és hagyja, hogy ő is részese legyen az örömnek. Éreztessük, milyen büszkék is vagyunk rá, hogy ő már ilyen nagy. Ilyenkor ne csak a megszokott cumisüvegét kapja meg, hanem egy új poharat vagy evőeszközt is kaphat- kommentár nélkül.
Ne ítéljük el, ne nézzük le a bepisilés miatt. Ha érzi, hogy támogatjuk és segítjük problémájának leküzdésében, kivívjuk bizalmát, és így törődésünk lassanként javíthat a helyzeten.
Állítsunk fel egy következetes napirendet, ami jótékonyan, erősítően hat a gyerek egész szervezetére, testi-lelki alkatára. Elsősorban az evési és ivási szokásokat szabályozzuk.
Fontos a meleg ruházat, bugyi, alsó- vagy harisnyanadrág. Az évszaknak megfelelően vékonyabbak vagy vastagabbak és felül magasra érők legyenek. Ha a gyerek lába hosszabb ideig hideg és nyirkos, adjunk neki forró lábfürdőt, és reggelente jó erősen dörzsöljük be, például orbáncfű olajjal.
Aki éjszaka és nappal egyaránt bepisil, annál- amennyiben a szervi okok ki lettek zárva- egy ” belső ébresztőt” kell beállítani. Anélkül, hogy beszélnénk róla, egyszerűen vezessük be az új szokást: küldjük a gyereket rendszeres időközönként WC-re vagy a bilire.
Hat-nyolcéves gyereknél már egészen másként járhatunk el: mivel iskolaérettek, szívesen hallgatnak egy bizalmukat vagy tiszteletüket élvező felnőttre, például a tanítóra, keresztszülőre vagy orvosra. A közvetlen figyelmeztetés még túlságosan megterhelné őket.
A gyermekek lelkiismeretére csak tízéves koruk után építhetünk. Ekkor már jobb, ha a kezelést egy harmadik személy végzi: az orvos. Jó, ha a gyerek evési és ivási szokásait most már saját maga alakíthatja ki.

Beszékelés
Akaratlan székletürités, amelyet nem betegség vagy testi rendellenesség okoz.

Akaratlan székletürités:
-3 évesek 17%
-4 évesek 1 %

A beszékelés többsége ellenállás eredménye a szobatisztasággal szemben. Krónikus székrekedés is okozhatja, amely megnyújtja a bélfalat, ezáltal csökkenti a gyermek tudatosságát a teli bélről és károsítja az izomkontrollt.

Testi ok: székrekedés esetén hashajtó szedése szabályos székletürités biztosítására.
Lelki ok: szobatisztasággal szembeni ellenállás, pszichológiai tanácsadás válhat szükségessé.

Minél kisebb külső kényszert alkalmazunk a szobatisztaság eléréséhez, a gyermek annál inkább átéli az önszabályzás örömét, saját hatékonyságát.
részletek (katt ide)

Az éjszakai ágybapisilés magyarázata

Amikor először szembesülsz azzal a ténnyel, hogy gyermeked éjszakánként bepisil, azt gondolhatod, hogy egyedül vagytok ezzel a problémával. A valóságban több ezer család éli át ugyanazt mint Ti.

Az éjszakai ágybapisilés majdnem olyan gyakran fordul elő a gyermekek körében, mint az asztma.

A gyermekkori éjszakai bepisilés, avagy az enuresis, a 4-15 éves gyermekek majdnem 10%-át érinti - hazánkban közel 90 000 kisgyermek küzd az éjszakai ágybapisilés problémájával. Rendszerint ez csupán egy fejlődési szakasz jellegzetessége, és érdemes tudni, hogy az éjszakai ágytisztaság elsajátítása a szobatisztaság szabályaihoz való adaptációban a legutolsó lépés.

Enuresis? Pontosan mit jelent?

Az éjszakai ágybavizelés (enuresis nocturna) az 5 évesnél idősebb gyermek éjszaka, alvás közben bekövetkező akarattalan vizeletürítését jelenti. 5 éves kor előtt a gyermekektől nem igazán elvárt az éjszakai ágytisztaság elérése.

A gyermekek 70%-a 7 éves korára eléri az éjszakai szobatisztaságot.

Az éjszakai bepisilésről alkotott általános vélemény, valamint a hozzá kapcsolódó stressz és szégyenkezés sokszor sokkal rosszabbnak tünteti fel a helyzetet, mint amilyen súlyosságú az valójában. Vannak szülők, akik erős késztetést éreznek a probléma azonnali legyőzésére és bármi áron történő megoldására, holott ilyenkor valójában sokkal hatékonyabb, ha türelemmel és megértéssel viseltetünk gyermekünk felé és hagyjuk, hogy a saját ritmusában váljon teljesen szobatisztává. Megnyugvást adhat a tény, hogy a gyermekek 98%-nál 15 éves korig megoldódik az éjszakai ágybapisilés problémája.

Az éjszakai ágybapisilés két típusa

A legáltalánosabb az elsődleges enuresis, azaz amikor a gyermek soha nem volt még képes az éjszakai ágytisztaság megőrzésére. Ez legtöbbször a fizikális érettséggel áll összefüggésben, hiszen a gyermek ekkor még nem tanulta meg érzékelni és tudatosan felismerni alvás közben a telített hólyag jelentette ingert. Másodlagos enuresisről akkor beszélünk, amikor a gyermek már elérte az éjszakai ágytisztaságot egy hosszabb perióduson keresztül és ez után következik be a probléma. E mögött legtöbbször pszichés okokat kell keresnünk, mint pl. iskolai, családi problémák, de van, amikor nem találunk rá magyarázatot.

Gyakrabban fordul elő fiúknál, mint lányoknál?

Mivel nincs kimondott gyermeki személyiségtípus, amelynek esetében a gyermekek hajlamosabbak lennének az éjszakai bepisilésre, így csupán annyit lehet mondani, hogy a fiúk nagyobb számban érintettek, mint a lányok. A szakértők sem biztosak a jelenség magyarázatában, de néhány tanulmány arra utal, hogy a lányok hajlamosabbak a fiúknál hamarabb kifejleszteni a húgyhólyag és a hólyagürítés feletti akaratlagos kontrollt. Az esetek 60% fiúk körében jelentkezik.

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Szerkesztő! A segítségét kérném. 6 éves kislányom enuresisben szenved (secunder). Tudna-e javasolni nem gyógyszeres kezelést. Sokak javasolták a drynites terméket (www.drynites.hu), van-e tapasztalata a terméket illetően? Köszönöm válaszát: Etelka

    VálaszTörlés
  2. Kedves Etelka!

    Az én kislányom is 6 éves múlt, nála is secunder enuresis volt a probléma. Szinte minden éjjel bepisilt. Szervi okok kizárása után kipróbáltuk a WET-STOP3 cseppcsengőt. A javulás fokozatos volt. Kb. két hónap használat után pedig teljesen megszűnt a probléma. Általában csak 7-8 éves kortól ajánlják, de a kislány együttműködő volt. Nagyon nagy öröm ez a családnak, de leginkább neki. Szívből ajánlom ezt az eszközt! Ilona

    VálaszTörlés

Küld el nekünk óvodás gyermeked fotóját és megjelentetjük! - képek itt