forum icon

Magatartászavarok

Olyan súlyos problémák, amelyek a gyermek és mások közötti normális kapcsolatokat fenyegetik. A gyermek viselkedésének megváltozása, nehezen elviselhető, már-már elviselhetetlen mértékben.

A magatartászavart okozhatja a gyermek környezete, egészsége, örökölt vérmérséklete vagy fejlődési zavara. Az orvos vagy terapeuta elbeszélget a szülőkkel, majd megfigyeli, hogy a gyermek és a szülők milyen hatással vannak egymásra. A szülők és a gyermek közötti jobb és élménytelibb kapcsolat javulása segíthet megtörni a negatív magatartást kiváltó negatív válaszok ördögi körét.

Típusai:
1. vegetatív zavarok, neurózis vagy pszichoszomatikus megbetegedések
2. kórós szokások:
-ujjszopás
-fej vagy a test ritmikus himbálása, falba ütögetése
-körömrágás
-haj tépegetése
-hazudozás
-lopás
-agresszió
3. beszédzavarok:
-hadarás
-dadogás
4. alvászavarok:
-éjszakai felkiabálás
-alvajárás
-ágybavizelés
5. táplálkozás zavarai:
-pszichés hányás,lesoványodás
-kóros elhízás
-farkasétvágy önhánytatással váltakozva

Tévézzen-e a gyerek?

A "gyerek és a televízió" probléma gyökere az, hogy milyenek a szülők tévézési szokásai, és főként, hogy tévénézés helyett milyen lehetőséget kínálnak a gyereknek. Olykor egyszerűbb megoldás a televíziót választani gyerekfelügyelet céljából, de ez könnyedén szokásává válhat szülőnek, gyereknek egyaránt. A gyerekkor néhány röpke évét érdemesebb játékkal, olvasással, sétával, beszélgetéssel, festegetéssel, barkácsolással tölteni.
A tévézés, akár tetszik, akár nem, életünk részévé vált. Okosan válasszuk ki a műsorokat! Olyan programokat vagy videokazettákat keressünk, amelyek oktatnak, szórakoztatnak és megerősítik az általunk is átadni kívánt értékeket, elveket.
Másik fontos szempont, hogy szabjuk meg, mennyit tévézhet a gyerek naponta. A készülék előtt sok időt eltöltő gyerek készen kapja az ingereket a gyorsan pörgő műsorokból, ezért egyre kevésbé használja saját képzelőerejét és kreativitását.
Ha lehetséges, együtt nézzük a tévét a gyerekkel. A műsorok többsége olyan gyorsan pörög, hogy egy kisgyerek nehezen képes követni a cselekményt. Képtelen megállni, és elgondolkodni a látottakon, tehát a szülő feladata, hogy elmagyarázza az összefüggéseket, amelyeket nem értett meg.
Végül nagyon fontos, hogy jó példát mutassunk a gyermekünknek. Nem várhatjuk el tőle, hogy ő maga szabjon korlátot a tévénézésnek, vagy ő válasszon okosan a műsorok közül, ha mi magunk az ellenkezőjét tesszük. A gyerek a cselekedeteinkből tanul, nem pedig a szavainkból!
Figyelembe kell venni, hogy manapság sok tévémüsor egyáltalán nem nevelő szándékú, és jelentősen befolyásolhatja a gyermek szellemi és érzelmi világát, olykor bizonyos fokú magatartászavart is okozhat, mivel a gyerek próbál azonosulni a kedvec szereplőkkel, akiket negatív személyeknek ítélünk meg, mi felnőttek, de a gyerekek fantáziáját ezek mindig jobban izgatják mint a szülők által minősített pozitív szereplők.


Magatartászavar
A magatartászavarok megjelenési formái és okai igen változatosak lehetnek.
A magatartászavarok kezelése:
részletek (katt ide)

Gyermekkori magatartászavarok kezelésének néhány fontosabb szempontja
Az a kérdés, amivel nemcsak minden (gyermek)pszichiáter, hanem minden orvos is szembekerül, az az öröklődés vs. szerzett betegség kérdése.
részletek (katt ide)

A magatartászavar kezeléséről
Egyre több támadás éri újabban a pszichiátereket, beleértve a gyermekpszichiátereket különböző csoportok részéről.
részletek (katt ide)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Küld el nekünk óvodás gyermeked fotóját és megjelentetjük! - képek itt