forum icon

Dackorszak

Dacnak nevezzük a mások állításaival szemben képviselt vélemény különösen heves affektussal történő kinyilvánulását. Behatóbb vizsgálatok kimutatták, hogy a tipikus dacreakciók, mint például a toporzékolás, ordítózás, földön fetrengés egyáltalán nem tekinthetők általános jelenségnek, hanem bizonyos családi szituációk által kiváltott, gyermeki válaszok. Gyakran a gyermek tervezett cselekvésének meghiúsulása váltja ki, például a függetlenségre vagy önálloságra való törekvés megakadályozása, továbbá az engedélyezett és a próbacselekvések közti, vagyis a kitűzött cél és a korlátozott lehetőségek közti súlyos konfliktusok.
A dackorszak azokban a családokban jelentkezik problémaként, ahol a gyermek kivánságait figyelmen kívül hagyják, viszont megadják magukat a drámai dackitöréseknek, amivel ezek tovább erősödnek, és gyakoriságuk várhatóan nőni fog.

Gyerekkorban 2-3 éves kor között jelentkezik az első periódus.
Ekkor kerül először összeütközésbe a külvilággal és alkati adottságaitól függően a tilalomjelzések hatására vagy lázad, vagy egykedvűen tudomásul veszi azokat. A lázadás dührohamokban és dacban nyilvánulhat meg. Ennek az első dackorszaknak az óvodai beilleszkedés vet véget.
Legjobb, ha a szülő és a nevelő nem méltatja különleges figyelemre a dacos gyermeket, hanem türelemmel hagyja, hogy a testvérek és az óvodatársak körében kinője dacosságát és megtanuljon beilleszkedni a közösségbe. A jól irányított óvodai gyermekközösségben ugyanis az otthon még oly szeszélyes, dacos és zsarnok "egyke" is simulékony szolgálatkész kis emberré válik. A korlátok szülők és nevelők erőszaka miatt elszenvedett "igazságtalanságok" védekező állásba szorítják a gyermeket, fokozzák és megerősítik dackészségét, viszont a megértés, a segítőkészség gyorsítja a társadalmi beilleszkedést.
A gyermek második dackorszaka 9-11 éves korban jelentkezik, mely a kamaszkor kezdetére esik.


2 éves a kisfiam és elkeseredetten tapasztalom rajta a dackorszak első jeleit, ami alig két héttel ezelőtt kezdődött, és ezalatt a rövid idő alatt ki is teljesedett. Kétségbeesve állunk a párommal a probléma előtt, és teljesen tehetetlenek vagyunk.
részletek (katt ide)

A dackorszak első megnyilvánulásai az első és a harmadik életév között jelentkeznek. A csemete ekkor ébred tudatára rohamosan fejlődő értelmi és fizikai képességeinek, amit a felnőttek igyekeznek bizonyos korlátok közé szorítani.
részletek (katt ide)

A dackorszakot ki kell bírni
A dackorszakot nem lehet elkerülni - ez a fejlődés természetes velejárója. Viszont lehet tompítani ...
részletek (katt ide)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Küld el nekünk óvodás gyermeked fotóját és megjelentetjük! - képek itt